Miód kremowany rzepakowy
Miód rzepakowy w stanie płynnym jest bezbarwny, albo w kolorze słomkowym. Po skrystalizowaniu ma barwę biało-kremową. Krystalizuje szybko ze względu na dużą zawartość glukozy, przyjmując konsystencję mazistą.
Opis
Z Upływem czasu miody zmieniają swoją konsystencję ,stają się wtedy twarde. Miód kremowany, przygotowany w naszej pasiece podlega procesowi polegającym na specjalnym, długim i delikatnym mieszaniu. Przez długi czas pozostaje w stanie puszystego kremu a jego barwa pozostaje śnieżno biała zachowując wszystkie swoje zbawienne wartości
Miód rzepakowy w stanie płynnym jest bezbarwny, albo w kolorze słomkowym. Po skrystalizowaniu ma barwę biało-kremową. Krystalizuje szybko ze względu na dużą zawartość glukozy, przyjmując konsystencję mazistą.
WŁAŚCIWOŚCI
Miód rzepakowy zalecany jest w chorobach układu krążenia (miażdzyca), w chorobach wątroby oraz przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, a także przy schorzeniach skóry. Wyrównuje w organizmie niedobory potasu. Obniża ciśnienie krwi. Stosowany zewnętrznie, w przypadku oparzeń, zapobiega tworzeniu się pęcherzy i związanych z nimi infekcji. Przyśpiesza proces ziarninowania, a w następstwie gojenie się ran.
ZASTOSOWANIE
- Miód rzepakowy poprawia koncentrację, przyspiesza i wspomaga regenerację po wysiłku fizycznym i umysłowym.
- Wzmacnia serce, stabilizuje ciśnienie krwi, a także może w dużym stopniu spowolnić postępujące zmiany miażdżycowe.
- Miód rzepakowy wykorzystywany może być również zewnętrznie przy oparzeniach lub chorobach skóry, bo przyspiesza gojenie ran, oczyszcza je i zapobiega zakażeniom.
- Może być wartościowym uzupełnieniem diety osób zmagających się z chorobami wątroby, trzustki, przewodu pokarmowego, wrzodami żołądka czy dwunastnicy. Wykazuje również korzystne działanie na nerki.